Énekkar

Énekkarunk rövid története

Iskolánk énekkara 1975 óta működik. Alapítónk Buday Imréné volt, aki nagy lelkesedéssel, zeneszeretettel sok sikert ért el az óvónői kórussal. Munkáját tanítványa, Deákné Janzsó Emília folytatta, aki 1987-től lett az iskola karnagya.

Felejthetetlen élmény volt a kórus történetében, hogy 1997-ben II. János Pál Pápának énekelhettünk a római Szent Péter téren, majd 1998-ban Bécsben a Német Lovagrend templomában léphettünk fel. Rendszeresen részt vettünk a keszthelyi Helikon ünnepségeken, melynek eredményéül két arany minősítéssel is büszkélkedhetünk. 2001-ben CD-t készítettünk, melynek címe: Magyarok fénye.

Városi szerepléseink: Deák emlékműsor alkalmával, város napi ünnepi közgyűlésen; a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Ápolók Napján és a Betegek Világnapján; az Űrhajós Bölcsődében a játszóudvar avatásán, illetve évfordulók ünneplésekor; a Magyar Gáz és Olajipari Múzeumban a játszótér avatásán, illetve kiállítás megnyitókon; Karácsonykor a Városháza előtti élő Betlehemnél énekeltünk.

Legfontosabb számunkra, hogy az iskola zenei életének részesei lehessünk, ezért minden év novemberében énekszóval várjuk a nyílt napra érkező 8. osztályos diákokat. Legszebb ünnepünk a Karácsony, sok szép dal hangzik el szólóban és a kórus előadásában. A műsort mindig a diákok által választott könnyűzenei dal közös éneke zárja. A szakmai napokon, ballagásokon, a tanévzárókon és az iskolai ünnepségeken is rendszeresen közreműködünk.

Énekkari kirándulásaink közül kiemelkedik a 2 évente megrendezésre kerülő  Helikoni ünnepség Keszthelyen,  melyen közösen  énekeljük több mint 1000 diákkal: Kodály Magyarokhoz című kórusművét. Nagy élményt jelent, amikor Budapestre utazunk Opera-kalandra, mely létszám tekintetében kinőtte magát, hiszen a 2017. októberi - Mozart: Figaro 2. - előadásra 100 fő fölött jelentkeztek a hozzánk csatlakozó, operával ismerkedő diákok. Az Erkel Színházban megtekintettük Donizetti: Szerelmi bájitalát, Bernstein: West Side Storyját, Mozart: Varázsfuvoláját, Puccini: Bohéméletét, Erkel: Bánk bánját.

Zenei ismereteink bővítése céljából szívesen veszünk részt évente 3 alkalommal  a zalaegerszegi Ifjúsági Hangversenyeken, melyet 4 éve rendeznek meg a Zsinagógában.

A 2016/17-es tanévben ünnepelte iskolánk fennállásának 50. évfordulóját. A műsorban felléptek régi diákok, akik azóta híres énekesek, zenészek lettek vagy zeneszeretetükből adódóan a mai napig szerepléseket vállalnak: Takáts Eszter, Dezse Krisztina, Balázs Henrietta, Bujtor Anita, Örömi Barbara, Bíró Ferenc, Pógyor Tamás.

Ezúton köszönöm minden régi és jelenlevő énekkaros aktív zenei munkáját, bíztató mosolyát, lelkesítő gondolatait és hűséges kitartását!

Lukin László gratuláló gondolatait idézem a kórusnaplónkból:

„Nagy élvezettel hallgattam Deák Ferenc kései követőit, akik névadójuk bölcsességével belátták, hogy zene nélkül nem teljes az életünk… További jó munkát, szép sikereket kívánok Kedves Karvezetőjüknek és a Kórus minden tagjának! ” (1999. október 7. Bárdos Lajos emlékhangverseny emlékére)

Énekkar

lehetőségeink